Wielrenners gaan weer de weg op

Wielrenners gaan weer de weg op

Wielersportbond NTFU maakt zich hard voor het fietsplezier van sportieve fietsers waarbij het rekening houdt met andere weggebruikers. “Wij doen er samen met onze verenigingen alles aan om het leuk te houden op het fietspad. Daar hebben alle gebruikers van het fietspad een rol in. Als we elkaar de ruimte gunnen wordt het nog leuker op het fietspad”, aldus directeur Arjan de Vries.

Traditioneel is begin maart voor wielerverenigingen de opening van het wegseizoen. Wielersportbond NTFU verwacht dat in die periode veel wielrenners hun racefiets uit de (winter)stalling halen en voor een eerste rit de weg op gaan.

Samen fietsen

Nederland is een geweldig fietsland. Recreatieve fietsers geven Nederland een 7,9 als het gaat om recreatief fietsen. Slechts 26% van de recreatieve fietsers stoort zich aan de drukte op het fietspad, met name in de provincies Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Zeeland. Toch kan het altijd beter.
Wat doen de NTFU en haar verenigingen allemaal om het fietsplezier op het fietspad te verhogen?

Gedragscode

Binnen verenigingen worden afspraken gemaakt over het fietsen binnen een groep. Verenigingen gebruiken daarbij de door de NTFU opgestelde gedragscode racefietsers als uitgangspunt. Hou zichtbaar rekening met anderen, gebruik een fietsbel, passeer een ander op gepaste snelheid en gooi afval in een afvalbak zijn enkele van deze regels. Er wordt binnen de groep en met andere weggebruikers gecommuniceerd. Dit doen wielrenners voor hun eigen veiligheid en die van andere weggebruikers.

Wegkapitein

Na een winter van weinig fietsen moeten wielrenners weer wennen aan de racefiets en het rijden in de groep. Hierbij speelt de wegkapitein een belangrijke rol. De wegkapitein zorgt voor de veiligheid van de groep. Hij zorgt dat de verkeersregels en gedragsregels van de vereniging worden gevolgd en spreekt leden hierop aan als dit nodig is. Ook zet de wegkapitein routes uit en ziet hij toe op de snelheid van de groep. NTFU heeft inmiddels ruim 1.000 wegkapiteins opgeleid voor ruim 200 verenigingen.

Route

Op een zonnige dag vermijden wielrenners de populaire plekken waar andere fietsers er op uit trekken. Dat doen zij door een andere route te kiezen of door vroeger op de dag te vetrekken. Bij de keuze van de route hebben wielrenners een voorkeur voor routes die door mooie natuurgebieden gaan en die vooral verkeersluw zijn. Wielrenners vermijden de binnenstad of drukke wegen. Ervaring leert overigens dat andere fietsers eerst het goede weer afwachten en later in het voorjaar op pad gaan.

Alliantie

NTFU is in 2017 samen met ANWB, Fietsersbond, KNWU, Landelijk Fietsplatform en VeiligheidNL de Alliantie Samen Fietsen begonnen. Samen met de alliantiepartners werkt de NTFU met haar verenigingen aan een beter klimaat op het fietspad. Ter ondersteuning lanceert de alliantie een filmpje met als boodschap dat sociaal fietsen ook elkaar de ruimte geven is.

NOOT VOOR DE REDACTIE

Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met  Erik Tolboom, perswoordvoerder NTFU, via etolboom@ntfu.nl of 0318-581300.

Wielersportbond NTFU (Nederlandse Toer Fiets Unie) behartigt de belangen van de racefietser, mountainbiker en recreatieve fietser. De NTFU zet zich in voor kwaliteit en veiligheid binnen de wielersport. De ruim 70.000 fietsers, die via een vereniging of individueel verbonden zijn aan de NTFU, profiteren van de activiteiten die NTFU-verenigingen organiseren, zoals toertochten, clinics en trainingen. De NTFU ondersteunt deze verenigingen door het bieden van specialistische en praktische informatie.